Bli med Historielaget til Røros

Publisert dato: 26. oktober, 2019

Røyken Historielag inviterer til innholdsrik Røros-tur fra 20. til 23. april 2020.  Vi får skreddersydde opplevelser i Bergstaden i regi av Røros museum. Vi skal bo på Røros hotell. Pris pr pers er kr 6.500,- for buss og hotell med halvpensjon. 

Teknisk arrangør for turen er Th. Liens Bussreiser, og bestilling skjer til dem. 

Bergstaden Røros ble grunnlagt samtidig med kobberverkets første smeltehytte for 350 år siden. Her har det vært vekslende kår, oppturer og nedturer. I 1936 ble Olavs Gruve funnet og bidro til lønnsom drift helt til 1977. Kobberverket stoppet da etter 333 års drift.Røros i dag er med sin egenartede trehusbebyggelse blitt en turistattraksjon av rang. Byen ble skapt av kobbermalmen og udødeliggjort gjennom Johan Falkbergets romaner.

Byvandring

Røros museum har mye å vise fram og har lagt opp et program for deltagerne fra Røyken Historielag. Da Røros Kobberverk bygde den første smeltehytta i 1646 la de til rette for at folk kunne bosette seg og drive sitt eget gårdsbruk ved siden av verksarbeidet, og Røros vokste fram som en samling av bygårder med fjøs og uthus. Bergstaden har bevart mye av sitt opprinnelige preg med gatemønster anlagt på 1600-tallet. Det var den godt bevarte trehusbebyggelsen fra 1700- og 1800-tallet som var grunnlaget for innskrivelsen på Unescos liste over verdensarv allerede i 1980. På vandringen får vi høre mer om historien bak denne sjarmerende trebyen, om folket som levde her, og om hvordan byen har utviklet seg gjennom vern og modernisering.

Røros kirke

Vi må naturligvis innom den stolte Røros kirke. «Bergstadens Ziir» - Røros kirke, ble bygd i kobberverkets glanstid «til Guds ære og bergstadens pryd». Kirka sto ferdig i 1784 og er med sine 1600 sitteplasser en av landets største.

Det var Røros Kobberverk som bygde og bekostet byggingen av kirken. Byggekostnaden beløp seg til 23.000 riksdaler, dette tilsvarte ca. 450 årslønninger til en gruvearbeider. Direktør Peder Hiort var pådriver for byggingen og øverste ansvarlige for prosessen. Kjerka ble et mektig monument av stein, og er et tydelig uttrykk for Kobberverkets storhetstid på 1700-tallet.

Pressemuseet Fjeld-Ljom

Pressemuseet Fjeld-Ljom ligger i Røros sentrum, i de gamle lokalene til lokalavisen med samme navn. Det er et levende museum, hvor aviser fortsatt kan lages på gammelmåten, med blytyper, klisjeer og møysommelig arbeid. 
Maskinene som finnes i museet er autentiske, og de fleste av dem er de samme som ble brukt i produksjonen av avisen Fjeld-Ljom. Noen maskiner har museet også arvet fra andre lokalaviser i Norge. Maskinene er fullt operative, og ett par ganger i året demonstreres de i drift, når venneforeningen Fjeld-Ljoms venner setter i gang de gamle settemaskinene og avispressa er i sving. 

Omvisning i Smeltehytta

Fortellingen om Røros Kobberverk er historien om både byen, menneskene og naturen, men også om et industrieventyr som varte i over 300 år. Da den første kobbermalmen ble funnet på Rørosvidda i 1644 var hele området nesten folketomt, men med etableringen av Røros Kobberverk vokste Bergstaden fram som et industrisamfunn og en metropol på vidda.

Vi gir deg en introduksjon til hvordan dette unike gruvesamfunnet vokste fram. Gjennom bevegelige miniatyrmodeller i målestokk 1:10 gir utstillinga deg innblikk i historia til Røros Kobberverk. Modellene forklarer mye av bergverkshistorien på en fascinerende, konkret og forståelig måte.

Omvisning i Olavsgruva

Det har vært gruvedrift på Røros siden 1640-tallet. I dag har hammerslagene stilnet i gruvene, hestene trekker ikke lengre tunge malmlass ned fra fjellet, men sporene etter virksomheten forteller fortsatt sin historie. Olavsgruva, som ligger ca. 13 km fra Røros er besøksgruva til Rørosmuseet.

Bli med på en times vandring gjennom bergverkshistorien, 50 m ned og 500 m innover til Bergmannshallen! Turen går gjennom gruvene Nyberget, som ble drevet på 1600-tallet, og gjennom Olavsgruva, som ble drevet på 1900-tallet og vi får se hvordan gruvedrifta utviklet seg gjennom 300 år. Lyd- og lyseffekter gjør turen til en stemningsfull opplevelse.

Det er rundt 5 grader i gruva, så ta med varme klær og godt fottøy.

 

Program dag for dag

Mandag 20. april Røyken - Røros

Avreise fra Røyken kl. 08.00. Turen går i dag via Oslo og oppover Romerike, videre over Hedemarkens brede bygder og Østerdalens mektige skoger. Det blir kaffestopp og lunsjpause underveis. Det blir stopp på Aukrust-sentert på Alvdal. Her blir det mulighet for å se utstillingene. 

Beregner ankomst Røros Hotell ca. kl 19.00.   Innsjekk og felles middag. Her skal vi bo i 3 netter.

 

Tirsdag 21. april Røros

Frokost på hotellet.

09.45: Oppmøte i resepsjonen for avmarsj til Smeltehytta, Rørosmuseet. Historisk bildespill, tilbakeblikk og presentasjon av Rørosmuseet. Omvisning i museet med lokal guide.

12.00-14.00: Tid på egen hånd, lunsj.

14.00: Oppmøte på Bygningsvernsenteret, Kurantgården. Omvisning og orientering om bevaring ved Berit Bakosgjelten.

14.45: Bergstad-vandring ved Ole Kristian Korssjøen. Vi hører om bystrukturen, boforhold opp gjennom tidende og vern av Røros i dag.

16.00: Tid på egen hånd.

19.00: Felles middag på hotellet.

 

Onsdag 22. April Røros

Frokost på hotellet.

10.00: Bussavgang fra hotellet til Olavsgruva. Omvisning i Olavsgruva og Nyberget ved Ole Kristian Korssjøen.

12.00: Lunsj på egen hånd og «fritid».

14.00: Oppmøte i Røros kirke for omvisning i kirken og på kirkegården, om kirkearkitektur og kirkens bruk opp gjennom tidene.

14.45: Spasertur fra kirken til Flanderborg og Pressemuseet Fjeld-Ljom, presentasjon av den spesielle pressehistorien på Røros og bevaringen av trykkemaskin og settemaskinene i avishuset.

19.00: Middag på hotellet.

 

Torsdag 23. April Røros – Røyken

Frokost og avreise. Turen går ned til Tynset hvor vi svinger over mot Folldal. Kjører oppom Folldal gruver hvor vi serverer kaffe og kaker ved bussen. I vakker natur gjennom Rondane går det nå sørover mot Ringebu. Vi får Rondeslottet på vår høyre side, 2178 m.o.h.

På Venabufjellet blir det lunsj på Spidsbergseter.

Vel nede i Gudbrandsdalen går det raskt på gode veier. En kaffepause underveis må vi vel ha. Beregnet ankomst Røyken ca. kl. 19.00.

 

Bestilling

Pris kr 6.500,- per person i dobbeltrom. Tillegg for enkeltrom: kr 900,00

 

Prisen inkluderer:

·       Komfortabel turistbuss fra Th. Liens Turistbusser på turen

·       Tre overnattinger på Røros hotell i dobbeltrom og halvpensjon (frokost og middag)

·       Lunsj dag 1 og 4

·       Inngang på Aukrustsenteret

·       Kaffe og kake/kjeks ved Folldal Gruve

 

Bestilling skjer direkte til Th. Lien Turistbusser AS.

Epost: thlien@thlien.no – merket Vårtur Røros Røyken Historielag

Telefon 32 75 19 22

 

Tillegg kr 385,- pr. person for alle omvisninger på Røros. 

Tillegget betales direkte til Røyken Historielag, konto 7136.05.30323 merket Røros.

 

Bestillingsfrist: 20. februar 2020.