Klart for isskjæringsdag på Ramton

Publisert dato: 6. februar, 2018

Isen er trygg og råken er klar! Søndag 25. februar kl. 12.00 blir det demonstrasjon av isskjæring på dammen syd for Ramton camping. Det er Ramton og Røyken Historielag som er sammen om dette arrangementet. 

Kl. 13.30 forteller Terje Martinsen om «isdriften – en viktig næringsvei i hundre år.» Dette er planlagt å skje innendørs i huset ved dammen. Her blir det også salg av vafler, pølser, kaffe og solbærtoddy.
Det kan være greit å beregne litt god tid, da det er et lite stykke å gå fra parkering til isdammen gjennom campingområdet.
Karl Ramton har nylig sjekket isforholdene.
– Den er tykk og solid og fin slik at vi kan få demonstrert hvordan man skar isen i håndterbare stykker og fraktet dem bort med hest og slede, sier Karl Ramton. Han håper å skaffe en hest til arrangementet.
– Vi viser manuell skjæring og med en elektrisk issag som Ramton fikk i 1948. De elektriske sagene revolusjonerte isproduksjonen da de kom i årene rett før, under og etter 2. verdenskrig, forteller Ramton.
Nå håper han på godt vær og mye folk, som er nysgjerrig på hvordan isskjæringen foregikk - i en tid som faktisk ikke er så veldig langt borte.

Bildene viser arrangementet på Ramton for to år siden, som var et ledd i Røyken Historielags 50-års feiring.