Smiekurset innfridde

Publisert dato: 16. oktober, 2023

– Smiekurset til Røyken Historielag innfridde alle forventningene våre. Dette kan anbefales til alle som har lyst til å få et innblikk i en morsom hobby.

Det sa Simon Sandberg, Lars Odvar Johansen og Daniel Ski, tre kamerater i 40-årene som har vokst opp sammen i Sørmarka ved Slemmestad. De var det tre første som har gjennomgått smiekurs på Hernestangen. Smeden, Reidar Johnson, veiledet deltagerne gjennom to helger. Første helgen smidde de hver sin smietang, og de neste to dagene gikk med til å smi en knaggbøyle med kroker. Alt er banket til av råmaterialer av stål.

– Stor stas at vi fikk lage vår egen smietang, og at vi vi brukt kunnskapen i en bratt læringskurve til å smi en bruksgjenstand vi kan skru opp på veggen hjemme, sa Daniel Ski.

– Interessant å se hvordan ulike slag med smihammeren og hvordan vi holder det glødende stålet mot ambolten avgjør hvordan resultatet blir, sa Simon Sandberg.

– Dette kurset har vært både gøy og interessant. Jeg har lyst til å lære mer om smiing etter dette, sa Lars Odvar Johansen, og de andre to nikket bifallende.

– Vi kan lage flere kurs i løpet av vinteren, som vi kommer til å holde i løpet av tre ukedager; tirsdag, onsdag og torsdag, fra kl 18.00 til 21.30, opplyser smeden.

– Vi har vært heldige som har knyttet Reidar Johnson til aktiviteten vår i smia på Hernestangen. Han har gode ideer og er flink til å lære fra seg, sier Per Olav Berg i museumskomiteen i Historielaget.

Bildetekst tilk hovedbildet: Fornøyde kursdeltagere; fra høyre: Simon Sandberg, Lars Odvar Johansen og Daniel Ski med kursbevis og det de smidde på kurset. Smeden, Reidar Johnson, synes gutta var dyktige.